Serviam +
WERKEN IN WEER EN WIND?
pdf




De winter is nu echt volop gestart. Terwijl sommige Nederlanders reeds dromen van een elfsteden tocht , stellen sommige Belgische werkgevers zich terecht de vraag welke extra maatregelen ze moeten treffen bij deze koude temperaturen . En mogen zij de werknemers wel laten verder werken?

Werken in gesloten werklokalen.
In de gesloten en doorlopend bezette werklokalen moeten volgende minimumtemperaturen op zijn minst worden behaald:
-          Voor zeer licht werk , minstens 20° C
-          Voor licht werk, minstens 18°C
-          Voor halfzwaar licht werk, minstens 15° C
-          Voor zwaar werk, : 12°C
De minimumtemperaturen moeten worden gemeten met een droge thermometer.
Mits advies van uw arbeidsgeneeskundige dienst en na akkoord van de vakbondsafvaardiging (indien aanwezig)  van het personeel, kan voor de werklokalen die met tussenpozen bezet zijn , worden afgeweken van bovenstaande temperaturen. Dit enkel op voorwaarde dat de werknemers zich regelmatig in een verwarmd lokaal kunnen gaan opwarmen en ze de gepaste beschermingsmiddelen krijgen.
Werken in open lokalen of open lucht.
In open werklokalen of werkplaatsen in open lucht moet de werkgever voorzien in voldoende verwarmingsinrichtingen telkens wanneer de temperatuur onder 5° C daalt.Dit voor de periode tussen 1 november en  1 maart jaarlijks. Tevens moet de werkgever warme dranken aanbieden. 
Anders is het gesteld met de winkelbanken in open lucht dieonmiddellijk gelegen zijn aan of in de nabijheid van de winkel. Hier geldt een absoluut verbod om personeel te werk te stellen telkens als de buitentemperatuur beneden 5° C daalt. Bij temperaturen tussen 5°C en 10°C kan er onder bepaalde voorwaarden in open lucht worden gewerkt. Dit enkel indien:
-          Een voldoende krachtige verwarmingsinrichting wordt geplaatst;
-          Er een plankenvloer ligt die rechtstreeks contact met de grond verhindert;
-          De werkgever voorziet in een schuilplaats die hen zoveel mogelijk tegen weer en wind beschermt.
Deze werknemers mogen bovendien niet werken vóór 8 uur of na 19 uur, niet langer dan 2 uur zonder onderbreking van ten minste één uur en niet meer dan 4 uren per dag.
Kan de werkgever terugvallen op de tijdelijke werkloosheid slecht weer?
In sommige gevallen (wordt geval per geval beoordeeld) is tijdelijke werkloosheid slecht weer mogelijk indien de werkgever de 1e dag slecht weer tijdig elektronisch meldt aan de RVA en zijn betrokken arbeiders op voorhand daarvan verwittigt. In de bouwsector is een specifieke regeling van toepassing. In het geval er geen tijdelijke werkloosheid mogelijk is, zal de werknemer de verdere doorbetaling van het loon moeten garanderen ook al kan hij zijn personeel niet verder tewerk stellen.
Bron: Artikel 64 tot 66 van het Algemeen reglement voor de arbeidsbescherming.