Serviam +
EERSTE HULP AAN WERKNEMERS
pdf




 

Het Belgisch Staatsblad publiceerde op 28 december 2010 een aanpassing betreffende de reglementering op het gebied van eerste hulp aan werknemers. Enkele nieuwe verplichtingen zijn voor de werkgevers uitgewerkt en deze zijn van toepassing vanaf 1 januari 2011.
 
Wat wordt er nu eigenlijk met eerste hulp bedoeld? Volgens het Koninklijk Besluit van 15 december 2010 is dit het geheel van noodzakelijke handelingen die er op gericht zijn de gevolgen van een ongeval te beperken. Deze dienen er voor te zorgen dat de letsels niet erger worden, in afwachting van mogelijk gespecialiseerde hulp.
 
Om als werkgever een spoedige eerste hulp aan de werknemer te garanderen hoort deze de nodige maatregelen te nemen. Deze maatregelen, die toepasbaar zijn voor iedereen op de werkvloer, neemt hij op basis van een risicoanalyse en hebben uiteindelijk het volgende doel:
 
-De werknemers die het slachtoffer zijn van een ongeval, of die onwel zijn geworden, zo spoedig mogelijk de eerste hulp toedienen. Wanneer dit nodig is, dienen de gespecialiseerde medische diensten gecontacteerd te worden
 
-Het vervoer organiseren naar hun thuis, het verzorgingslokaal of een verzorgingsinstelling.
 
-De nodige contacten leggen met de gespecialiseerde diensten in medische noodhulp en reddingswerken. Daarnaast dient er ook contact gemaakt te worden met de verzorgingsinstellingen zodat een spoedige interventie mogelijk is.
 

In samenspraak met de interne of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, en na advies van het comité voor preventie en bescherming op het werk, worden ook de volgende maatregelen vastgesteld:
 
-De procedures voor eerste hulp volgens de voorschriften van het intern noodplan worden uitgewerkt.
 
-Het bepalen van de noodzakelijke middelen voor de organisatie van eerste hulp.
 
-De bepaling wie van de werknemers zullen worden ingezet voor de organisatie van eerste hulp.
 
-Het vastleggen van de risico’s die aan een activiteit gekoppeld zijn waarvoor de hulpverleners de basiskennis en –vaardigheden onder de knie van hebben. Indien dit nog niet het geval is moet dit worden aangeleerd via vorming en bijscholing. Dit gebeurt op jaarlijkse basis. Er kan ook een afwijking worden voorzien na een risicoanalyse en advies van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer en het comité voor preventie en bescherming op het werk.

Bron: Koninklijk Besluit van 15 december 2010 betreffende de eerste hulp die verstrekt wordt aan werknemers die slachtoffer worden van een ongeval of die onwel worden.