Serviam +
RSZ GEEFT TABEL VAN DE FORFAITAIRE ONKOSTEN DIE ONDER BEPAALDE VOORWAARDEN AANVAARD WORDEN.
pdf




Uit het loonbegrip zijn uitgesloten de bedragen die een terugbetaling zijn van kosten die ten laste van de werkgever vallen. Het gaat hier uitsluitend om kosten die ten laste van de werkgever vallen, die m.a.w. veroorzaakt worden door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (bv. verplaatsingskosten, telefoon,...). De werkgever moet aan de hand van bewijsstukken de juistheid van de kostenraming kunnen aantonen. Met ingang van 1 januari 2010 heeft de wetgever het principe ingesteld dat in geval van betwisting, het aan de werkgever toekomt de juistheid van de kosten aan te tonen.

Kleine kosten die moeilijk bewijsbaar zijn, mag men forfaitair ramen. In dat geval moet de werkgever uiteraard het gehanteerde forfait kunnen verantwoorden. De sommen die het bedrag van de werkelijke kosten overschrijden, zijn loon waarop bijdragen verschuldigd zijn.
De onderstaande tabel bevat een beschrijving van de verschillende posten waarvoor de RSZ een forfaitaire raming aanvaardt, en tevens de bedragen en de voorwaarden waarin zij mogen toegepast worden. Het is duidelijk dat deze forfaits niet zomaar toegekend mogen worden; het gaat immers om forfaits die geacht worden werkelijk gemaakte kosten te dekken. Op vraag van de RSZ zal de werkgever dus zijn systeem van kostenvergoeding moeten kunnen motiveren door, indien gevraagd, geschreven documenten zoals het arbeidsreglement, dienstnota’s of bijlagen aan de arbeidsovereenkomst voor te leggen en aan te tonen dat wanneer hij één van de in de tabel opgenomen forfaits toekent, het om een werknemer gaat voor wie de erdoor beoogde kost plausibel is in het raam van zijn functieomschrijving en werkomstandigheden.

De bedragen in de tabel zijn maximumbedragen. Indien de werkgever van oordeel is dat de kosten die de werknemers maken groter zijn dan deze forfaitaire bedragen, mag hij uiteraard de werkelijke kosten bewijzen. In dat geval moet hij de realiteit van de kosten aantonen voor het geheel van de kosten m.b.t. een post. Voor eenzelfde type kosten mag men immers niet de beide systemen, reële kosten en forfait, samen gebruiken.

In geen enkel geval mogen de door de werknemers gemaakte kosten dubbel terugbetaald worden. De RSZ aanvaardt het gebruik van de onderstaande forfaits dan ook alleen maar op voorwaarde dat dezelfde kosten niet ook op een andere manier terugbetaald worden.

Woonwerk verplaatsingen en beroepsverplaatsingen
 
met auto : 0,3178 EUR/km
met fiets : 0,20 EUR/km
Deze forfaits zijn all-in (onderhoud, verzekering, brandstof).
Baankosten voor niet-sedentaire werknemers
Afwezigheid van faciliteiten : 8 EUR/dag
Maaltijden :   6 EUR/dag
Niet-sedentair betekent dat de werknemer verplicht is zich tijdens de werkdag te verplaatsen (minimum 4 uur opeenvolgend) en geen gebruik kan maken van de sanitaire en andere faciliteiten van de onderneming.
Verblijfkosten in België
30 EUR/nacht
Als de werknemer niet naar huis kan komen omdat de werkplaats te ver verwijderd is. Dit dekt de kosten van avondmaal, logies en ontbijt.
Bureaukosten voor werknemers die een deel van hun werk thuis doen.
110,5 EUR/maand
Dit dekt de kosten voor verwarming, elektriciteit. Dit forfait mag enkel toegekend worden aan werknemers die regelmatig en structureel een deel van hun arbeidstijd thuis presteren. Voor werknemers die bij de werkgever een werkplaats hebben moet blijken uit de functieomschrijving dat zij een deel van hun werk thuis moeten doen.
Arbeidsgereedschap
1,25 EUR/dag
De werknemer moet zijn eigen arbeidsgereedschap gebruiken.
Werkkledij
Aankoop :
1,46 EUR/dag
 
Onderhoud en slijtage :
1,46 EUR/dag (onderhoud)
0,73 EUR/dag (slijtage)
Het gaat alleen om arbeidskledij in de strikte zin van het woord (overalls, veiligheidsschoenen) of door de werkgever opgelegde kledij die niet als vrijetijdskledij kan worden gedragen (uniform).
Dit betreft kledij die wegens de vuile werkomstandigheden veelvuldige gewassen moet worden.
Kosten verbonden aan de auto :
 
Garage : 50 EUR/maand
 
 
 
Parking : 15 EUR/maand
Carwsah : 15 EUR/maand
 
Als de werkgever dit vereist voor de veiligheid van het voertuig of de inhoud ervan Dit forfait wordt alleen aanvaard voor zover de verplichting het voertuig veilig te stallen wordt opgelegd aan alle werknemers die zich in dezelfde situatie bevinden. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer eigenaar is van het voertuig of niet.
Als de werknemer regelmatig kleine parkeerkosten moet betalen.
Als de aard van de functie een voertuig in onberispelijke staat vereist.
 

 
Bron : www.rsz.be – instructies aan werkgevers 3/2010