Serviam +
CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS
pdf




Op 31 december 2009 is de Wet houdende diverse bepalingen van 30 december 2009 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Hierin is o.a. sprake van de nieuwe crisispremie voor ontslagen arbeiders.

Wanneer moet u deze crisispremie betalen? Hoeveel bedraagt deze crisispremie?
We bekijken voor u even deze nieuwe reglementering.

Toepassingsgebied

Deze reglementering is van toepassing op werknemers die verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst voor arbeiders en op hun werkgever. Ze is niet van toepassing op werkgevers en werknemers die uitgesloten zijn van de toepassing van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités.

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Elke arbeider waarvan de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd zonder dringende reden, met of zonder naleving van een opzeggingstermijn, heeft recht op een forfaitaire crisispremie van 1666 euro.

De forfaitaire crisispremie is niet van toepassing wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd :

  • tijdens de proefperiode;
  • met het oog op pensionering;
  • met het oog op brugpensioen;
  • in het kader van een herstructurering indien de werkman zich kan inschrijven in een tewerkstellingscel

Formaliteiten

In geval van beëindiging moet de opzegging door de werkgever ter kennis gebracht worden bij een ter post aangetekende brief die uitwerking heeft de derde werkdag na de datum van verzending of bij gerechtsdeuwaardersexploot.

Bedrag

De werkgever betaalt op het ogenblik dat de arbeidsovereenkomst een einde neemt een gedeelte van de forfaitaire crisispremie dat gelijk is aan 555 euro. De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) betaalt de overige 1111 euro. Bij niet-naleving van bovenstaande formaliteiten bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, is de werkgever gehouden de volledige forfaitaire crisispremie van 1666 euro te betalen.

Vrijstelling

De werkgever wordt vrijgesteld van het betalen van zijn deel van de forfaitaire crisispremie indien hij aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • ten aanzien van de arbeider werd in 2010 een maatregel van collectieve vermindering of individuele vermindering van de arbeidsduur toegepast zoals voorzien door titel I of titel II, hoofdstuk 2, van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis;
  • de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van de arbeider werd in 2010 geschorst in toepassing van art. 51 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, gedurende een aantal dagen, in functie van zijn arbeidsregeling, gelijk aan vier weken zo de arbeider minder dan 20 jaar anciënniteit telt in de onderneming op het ogenblik van de kennisgeving van zijn opzeg en aan acht weken zo de arbeider ten minste 20 jaar anciënniteit telt in de onderneming op het ogenblik van de kennisgeving van zijn opzeg.

De Commissie Ondernemingsplannen kan voor de ondernemingen met minder dan 10 werknemers, een afwijking voorzien op de betaling door de werkgever van de forfaitaire crisispremie. Deze afwijking kan worden toegekend op vraag van de werkgever voor zover de betrokken onderneming economische moeilijkheden kent. De Koning zal de nadere regels bepalen met betrekking tot deze afwijking.

Indien de werkgever aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet, wordt de forfaitaire crisispremie betaald door de RVA.

RSZ en bedrijfsvoorheffing?

De forfaitaire crisispremie wordt vrijgesteld van de inkomstenbelasting. De premie wordt uitgesloten uit het begrip loon. Er zijn dus geen sociale zekerheidsbijdragen op verschuldigd.

Deeltijdse arbeiders

Wanneer de werkman wordt tewerkgesteld in uitvoering van een arbeidsovereenkomst voor deeltijdse arbeid, wordt de forfaitaire crisispremie verminderd in verhouding tot de arbeidsprestaties voorzien in de arbeidsovereenkomst.

Geldigheidsduur

Deze bepalingen zijn slechts van toepassing op de opzeggingen die werden ter kennis gebracht tussen 1 januari 2010 en 30 juni 2010.