Serviam +
VERMELDT STEEDS DE JUISTE REDEN OP HET FORMULIER C4.
pdf




Aan het einde van een arbeidsrelatie moet de werkgever aan de werknemer een ingevuld en getekend C4 formulier overhandigen.  Op het C4 formulier vermeldt de werkgever bij reden van ontslag “de juiste oorzaak van werkloosheid”.

Immers om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen moet de werknemer “onvrijwillig werkloos” zijn. De werknemer moet zijn werk verloren hebben zonder het zelf te willen.
De RVA onderzoekt elk C4 formulier op de correctheid van de opgegeven reden van ontslag. Te vage omschrijving van de reden van ontslag zal bijna zeker aanleiding geven tot het vragen van bijkomende inlichtingen door de RVA.
Een onjuiste of valse reden door de werkgever vermeld op de C4 kan aanleiding geven tot sancties.
Het noteren van een valse reden door de werkgever op het formulier C4 louter om het recht op werkloosheiduitkeringen te openen voor de werknemer kan aanleiding geven niet alleen tot het verlies van uitkeringen door de werknemer maar ook tot sancties voor de werkgever. De werkgever riskeert een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en een boete van 100 tot 1.000 euro.
 
Bovendien kan het vermelden van een onjuiste reden door de werkgever op het formulier C4 aanleiding geven tot een het vorderen van een vergoeding wegens willekeurig ontslag, gelijk aan 6 maanden loon, door de werknemer.
In het kader van een vordering van een vergoeding willekeurig ontslag zijn er onlangs 2 interessante uitspraken geweest in het voordeel van de werkgever:
  • De Arbeidsrechtbank van Charleroi  (2 maart 2009) heeft zich gebogen over een vordering tot willekeurig ontslag waarbij een voltijdse arbeider na ontslag om reden “herstructurering” door een deeltijdse arbeider werd vervangen.In casu had de werkgever de voltijdse arbeider ontslagen met vermelding van de reden op het formulier C4 “herstructurering”. Nadien werft de werkgever een deeltijdse arbeider aan.  Overeenkomstig artikel 63 van de beidsovereenkomstenwet is een ontslag wllekeurig wanneer het werd gegeven om redenen die geen verband houden met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer of die niet berusten op de noodwendigheden inzake de werking van de onderneming. Ma.w. er moet een oorzakelijk verband zijn tussen de feiten en het ontslag .
In casu heeft de rechbank vastgesteld dat de onderneming wel degelijk werd geherstructureerd wat het ontslag van de voltijdse arbeider heeft gerechtvaardigd. Over de kwestie of de werkgever de ontslagen voltijdse  arbeider in eerste instantie de deeltijdse job moest aanbieden meende de rechtbank zich hiet niet te moeten uitspreken aangezien de rechtbank enkel een controle moest doen naar de echtheid van de reden en het rechtsreek en noodzakelijk verband met het ontslag.
  • Het Arbeidshof van Antwerpen ( 6 januari 2009) moest oordelen over de volgende feiten: een dakwerker werd opgenomen in het ziekenhuis omwille van cardiovasculaire problemen. De werkgever beëindigde de arbeidsovereenkomst met uitbetaling van de opzegvergoeding. Op het formulier C4 werd als oorzaak van werkloosheid vermeld : “ niet meer geschikt voor de uit te oefenen functie”.
Het arbeidshof oordeelde dat een onduidelijke reden op het formulier C4 geen criterium is voor de toekenning van een vergoeding wegens willekeurig ontslag. De werkgever moet het bestaan van een geldige ontslagreden aantonen. De werkelijke motieven waarop het ontslag berust te mocht de werkgever zelfs voor het eerst voor de rechter bekendmaken.
 
Doch het is aangewezen om latere betwistingen te vermijden de werkelijke en precieze reden van de uitdiensttreding op de C4 te vermelden.