Serviam +
ANCIËNNITEITSPREMIES: WIJZIGINGEN IN DE RSZ-REGLEMENTERING
pdf




Voorwaarden
Tijdens de loopbaan van de werknemer bij een werkgever mag maximaal 2 maal een anciënniteitspremie uitbetaald worden.

  • De uitbetaling van deze anciënniteitspremie mag een eerste maal gebeuren tijdens het kalenderjaar waarin hij 25 jaar in dienst is. De premie mag niet meer bedragen dan één maal het bruto bedrag van de maandwedde (dus vóór aftrek van de RSZ-bijdragen)
  • De werkgever mag deze anciënniteitspremie een tweede maal uitbetalen ten vroegste tijdens het kalenderjaar waarin de werknemer 35 jaar in dienst is. De premie mag in dat geval niet meer bedragen dan twee maal het bruto bedrag van de maandwedde

In afwijking hiervan mag de werkgever er vanaf 1 januari 2009 ook voor kiezen om het voordeel te bepalen in functie van het gemiddeld bruto bedrag van een maandloon in zijn onderneming.

  • De anciënniteitspremie mag één maal ten vroegste tijdens het kalenderjaar waarin hij 25 jaar in dienst is uitbetaald worden. Het maximumbedrag van de premie bedraagt één maal het gemiddeld bruto bedrag van een maandloon in de onderneming
  • Een tweede uitbetaling van deze anciënniteitspremie is ten vroegste mogelijk tijdens het kalenderjaar waarin de werknemer 35 jaar in dienst is. De premie mag maximum twee maal het gemiddeld bruto bedrag van een maandloon in de onderneming bedragen

De werkgever die kiest voor deze nieuwe berekeningswijze, moet per kalenderjaar het gemiddeld bruto bedrag van een maandloon in de onderneming vaststellen op basis van de verhouding tussen de uitbetaalde lonen en het aantal voltijdse equivalenten tijdens het voorgaande kalenderjaar.

Indien u zich beroept op de vrijstelling van bijdragen moet u, op vraag van de RSZ, alle elementen en berekeningen aanbrengen die toelaten te beoordelen of de toegekende voordelen de maximumbedragen respecteren.

Tijdens een kalenderjaar mag u beide berekeningswijzen niet samen toepassen. Indien u dit toch doet, geldt er geen vrijstelling van bijdragen voor alle tijdens dat kalenderjaar toegekende anciënniteitspremies.


Sanctie in geval van overschrijding van het maximumbedrag

Indien de werkgever het maximumbedrag van de anciënniteitspremie overschrijdt, zal hij vanaf 1 januari 2009 RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing moeten inhouden op het gedeelte dat het maximumbedrag overschrijdt. Voordien werd, in geval van overschrijding, het volledige bedrag onderworpen aan sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing.


Hoe zit het op fiscaal vlak
De fiscus heeft laten weten dat zij dezelfde vrijstellingscriteria zou hanteren als de RSZ. De aangepaste regels zijn dus ook van toepassing voor de vrijstelling van belasting van de anciënniteitspremies.