Serviam +
AFSCHAFFING 60%-REGEL VOOR VLAAMSE DIENSTENCHEQUE-ONDERNEMINGEN
pdf




  

Sinds 2012 moet per kwartaal 60% van de nieuwe dienstenchequesjobs naar uitkeringsgerechtigde volledig werklozen en/of leefloners gaan. Dit betekent concreet dat elke exploitatiezetel van een erkende dienstencheque-onderneming bij de aanwerving van dienstenchequewerknemers een quotum van 60% uitkeringsgerechtigde volledig werklozen en/of gerechtigden op een leefloon moet respecteren. De begrippen uitkeringsgerechtigde volledig werkloze en leefloner werden vanaf 1 januari 2013 verruimd.

 

De Vlaamse Regering heeft recent beslist dat Vlaamse dienstencheque-ondernemingen niet langer moeten voldoen aan de 60%-regel. Een publicatie in het Belgisch Staatsblad op 2 april 2015 heeft deze verplichting officieel opgeheven met ingang van 31 maart 2015.

 

Sinds 1 juli 2014 zijn dienstencheques niet langer een federale, maar een regionale bevoegdheid. Door deze regionalisering ontstaan er verschillen tussen de dienstencheque-ondernemingen. Voor bedrijven gevestigd in Wallonië, Brussel of de Duitstalige Gemeenschap blijft de regeling in verband met de 60%-regel wel behouden. Dit kan pas wijzigen indien één van de betrokken regeringen eveneens een initiatief neemt om deze maatregel af te schaffen. Indien deze bedrijven aldus nalaten deze regel na te leven, riskeren zij sancties, tot de intrekking van hun erkenning toe.

 

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 6 maart 2015 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques en het koninklijk besluit van 7 juni 2007 betreffende het opleidingsfonds dienstencheques, B.S. 2 april 2015.