Serviam +
NIEUWE VERPLICHTINGEN VOOR DIENSTENCHEQUEBEDRIJVEN
pdf




Vanaf 1 juli 2012 gelden er nieuwe verplichtingen voor dienstenchequebedrijven:

  1.     De 60% - regel

Per kwartaal moet 60 % van de door elke exploitatiezetel van de erkende onderneming nieuw aangeworven werknemers met een arbeidsovereenkomst dienstencheques uitkeringsgerechtigde volledige werkloze en/of gerechtigde op een leefloon zijn.

 Als uitkeringsgerechtigde werkloze wordt beschouwd:

-       hij die op het ogenblik van de indienstneming een werkloosheids- of inschakelingsuitkering geniet als voltijdse werknemer;

-       hij die als voltijdse werknemer gedurende minstens 78 dagen een werkloosheids- of inschakelingsuitkering heeft genoten tijdens de periode van de maand van indienstneming en de 6 voorafgaande kalendermaanden.

 Als leefloner wordt beschouwd:

-       hij die op het ogenblik van de indienstneming recht heeft op het leefloon;

-       hij die tijdens de periode van zes maanden voorafgaand aan de maand van indienstneming gedurende minstens drie maanden recht had op het leefloon.

 De exploitatiezetel van de erkende onderneming dient in het bezit te zijn van een attest van het OCMW of van de RVA waaruit blijkt dat de werknemer aan de bovenvermelde voorwaarden voldoet. Deze attesten dienen bewaard te worden op de exploitatiezetel. De aanvraag van het attest dient ten laatste de 30ste dag volgend op de dag van indienstneming, ingediend te worden bij het bevoegde werkloosheidsbureau of OCMW.

 De werkgever kan, mits voldoende motivering, aan de RVA-directeur een vrijstelling aanvragen via het formulier “dienstencheques-aanvraag vrijstelling tewerkstellingsverplichting”, beschikbaar op de site van de RVA. De directeur dient dan te bepalen, na raadpleging van zijn collega van de gewestelijke tewerkstellingsdienst, of er in de zone al dan niet voldoende werkzoekenden of leefloners zijn met het gevraagde profiel om in de vacatures van de onderneming te voorzien.

 2.     Geldigheidsduur van de dienstencheques

De dienstencheques die aangekocht worden vanaf 1 augustus 2012 tot 31 december 2012 hebben een geldigheidsduur tot en met 30 april 2013.De erkende onderneming dient de dienstencheques aan het uitgiftebedrijf over te maken vóór 1 juni 2013.

 3.     De aankoopprijs van de cheques

Vanaf 2013 zal de gebruiker 8,50 euro in plaats van 7,50 euro moeten neertellen voor zijn cheques. Op die manier daalt de federale tussenkomst en valt ze van 14,22 euro terug op 13,22 euro.

 4.     Aparte boekhouding voor de erkende ondernemingen die over een sui generis afdeling beschikken

De erkende ondernemingen die over een sui-generis afdeling beschikken, moeten een aparte boekhouding voeren voor de dienstenchequeactiviteiten.

 Voor meer info kan u terecht op www.rva.be.

 

Bron: K.B. 03/08/2012 (B.S. 17/08/2012)