Serviam +
STRENGERE SANCTIES BIJ HET NIET-NALEVEN VAN DE FORMALITEITEN VOOR DEELTIJDSE WERKNEMERS
pdf




Als u werknemers deeltijds tewerk stelt, dient u als werkgever rekening te houden met verschillende verplichtingen: 

-       het uurrooster van elke deeltijdse werknemer moet in het arbeidsreglement worden vermeld;
-       een afschrift van de deeltijdse arbeidsovereenkomst moet bewaard worden op de plaats waar het arbeidsreglement wordt bewaard;
-       werkt u volgens een welbepaalde cyclus binnen uw onderneming, dan moet het arbeidsreglement alle uurroosters en de volgorde waarin ze elkaar opvolgen vermelden;
-       als er gewerkt wordt volgens een variabel uurrooster, dient dit ten minste 5 werkdagen vooraf aangeplakt te worden, tenzij een andere regeling werd voorzien bij cao.
 
Als u de uurroosters voor uw deeltijdse werknemers niet openbaar maakt, dan geldt het vermoeden van een voltijdse tewerkstelling. De RSZ kan bijgevolg sociale zekerheidsbijdragen eisen op een voltijds loon. Als werkgever kan u dit vermoeden weerleggen door te bewijzen dat uw werknemers werkelijk deeltijds tewerkgesteld zijn. Bewijs wordt geleverd door voorlegging van de arbeidsovereenkomst dat de deeltijdse arbeidsregeling en het werkrooster bevat. Het arbeidsreglement geeft eveneens een overzicht van de toepasselijke deeltijdse arbeidsregelingen.
 
Indien er afwijkingen zijn op het normale deeltijdse uurrooster, moet dit worden vermeld in het afwijkend register. Als u dit als werkgever tot op heden niet deed, werd vermoed dat de werknemers werkten volgens het normale uurrooster.
Dit zorgde echter voor veel zwartwerk en de inspectie kon hier weinig tegen doen. Vandaar dat het weerlegbaar vermoeden van voltijdse tewerkstelling nu ook van toepassing zal zijn als u de afwijkingen op het normale deeltijdse uurrooster niet kenbaar maakt.
 
Ondernemingen die de verplichtingen inzake deeltijdse tewerkstelling niet naleven, riskeren ook een administratieve of strafrechtelijke geldboete.
 
 
Bron: Programmawet (I) van 29 maart 2012, BS van 6 april 2012.